Arkiv per månad: november 2014

Peter Lind sprider nytt ljus över Bellmans ordensparodier

Bacchi Ordenskapitel var inte bara inspirationskälla till sällskap som Par Bricole, utan också en scen där Bellman kunde utveckla både diktarbegåvning och estradkonst. Det säger Par Bricole-Brodern Peter Lind, som i våras disputerade med en avhandling om skaldens ordensparodier. Under en Kulturafton på Bellmanhusets vind den 6 mars höll forskaren och retorikexperten Peter Lind ett uppskattat föredrag med rubriken Strunt alt vad du orerar – Carl Michael Bellman, ordensretoriken och Bacchi Orden. En månad senare var det dags att presentera doktorsavhandlingen med samma namn på Litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. – Att få komma ut och berätta för Bröderna inom Par Bricole vad jag har forskat om de senaste sex åren, det är det jag tycker är kul. Det och att få sitta i arkiv och forska. Det är sådant som gör mödan värd. En annan drivkraft har varit viljan att lära sig mer, inte minst om den unge Bellman, om Bacchi Orden och om 1760- och 1770-talens Stockholm. Under arbetet med avhandlingen fick han möjlighet att ytterligare fördjupa sin förståelse av texterna, inte minst ur Bellmans och hans samtids perspektiv. Resultatet är en noggrann rekonstruktion av hur skalden framförde sina kapitel inför publik. – Retoriken, eller vältaligheten, har varit en viktig beståndsdel. Men när du jobbar med sådant här material räcker det inte med bara textanalys. Du måste också veta något om samtiden, eventuella förlagor, gudstjänstordningar och hur ordenssällskapen fungerade. Annars förstår du inte vad det är som Bellman parodierar. Ingen moralist Första gången Bellman framträder med ett kapitel ur sitt uppdiktade ordenssällskap, även kallat De två förgyllda svinens Orden, är den 4 december 1766 i vännen Anders Lissanders litterära salong på Götgatan på Södermalm, ungefär där Medborgarplatsen ligger i dag. Under de kommande [...]

Malmö PB har bildat ComediOrkester

Malmö Par Bricole har en nybildad ComediOrkester, som gång på gång gör bejublade succéer. Ett tillfälle var vid Malmö PB:s  Ämbetsmannafest, PimPim den 27 augusti. Ett annat sådant framförande var när de tillsammans med Theatern deltog vid Malmös Dambricoleri i mars med en revy om cirka 45 minuter. Vid PimPim underhöll Orkestern både vid minglet utomhus och vid den efterföljande middagen. Underhållningen blev mycket bejublad och det berodde inte bara på att Malmö FF samma kväll vann en plats i Champions League genom att vinna över Salzburg. Drygt ett 10-tal låtar och spex framfördes. Ursprungsidén var TheaternDirektören Krister M Berggrens. Tanken är att engagera medlemmar, som inte hittat sin roll i någon av Malmö PB:s övriga Talanggrupper. Amatörer är helt OK, ja man säger till och med att kvantitet kan gå före kvalitet. Inbjudan att delta i ComediOrkestern såg ut så här: ”Härmed bekantgöres att Peter Svenburg – vår högt prisade Broder Ordförande i Den Bacchanaliska Theaterns Styrelse  -  skall skaffa saxophone av tenortyp.  Meningen med saken är att han skall få sällskap av Bröder med någon form av s.k. musikalitet i bildandet av Den Bacchanaliska Theaterns Comedi Orkester (D.B.T.C.O.) Egna instrument torde medtagas. Denna Orkester skall spela för sitt eget höga nöjes skull, men även kunna bidraga till allsköns muntrationer, intermezzon eller dylika upptåg. Inget instrument är alltför ringa utan trianglar, munspel och snatterpinnar trivas gemenligen samman med dubbelhornad euphonium, spinnet, trollflöjt eller tvättbräda.  Överväldigande kvantitet övertrumfar kvalitet!  (Hmm! I detta sammanhang).” Jag minns, skriver TheaterDirektören Krister Berggren, en av mina vänners reaktion på frågan ”Spelar du piano?” och svaret ”Hur skulle jag kunna veta det? Jag har aldrig försökt!” Leta i dina gömmor måhända finnes där vägen till en helt ny inriktning i [...]

Högtidlig parentation i Vasakyrkan, Göteborg

I samband med Grad 6 i Göta Par Bricole samlades Bröder och Systrar i den vackert upplysta Vasakyrkan. Den stora kyrksalen var i det i det närmaste fullsatt. Ett stort antal anhöriga hade slutit upp för att ta ett sista farväl. Sedvanlig procession ordnades i vapenhuset. Efter svensk fana och florbehängt Riddarebanér gick dagens nyutnämnde S:t Sigfrids Riddare, följda av Bröder RSK samt Riddareofficianter och sist de tre Styrande, som alla tågade in till tonerna av Wagners ”Pilgrimskören ur Tannhäuser”. Framförd av 60 sångare, 25 musiker och Vasakyrkans mäktiga orgel med Broder Claes-Göran Lundgren vid manualerna och under Anders Ottossons ledning. De tre Styrande samt Riddarofficianter bänkades utanför altarringen, varefter de främre kyrkbänkarna fylldes med Bröder i gradordning. Ordens Parentator Broder Lars-Eric Boreström läste upp namnen på de 15 Bröder som avlidit under året och för varje uppläst namn tände StM Torsten Leman ett ljus. I den högtidliga ceremonien och i den tystnad som rådde, kan man föreställa sig att många tankar gick till bortgångna Bröder. Efter altartjänsten framförde orkester, orgel och kör som avslutning ”Minnesfest-Kantat” av Tobias Wilhelmi med text av August Lindh. Den börjar med en skrämmande, dånande föreställning om den mörka, intiga döden: ”Tunga klockors dånande sång genom tigande rymder går” och blir efter hand mer ljus, för att sluta i det förhoppningsfulla: ”Vaken upp! En stämma bjuder”. Solister var Per Windh, tenor och Torbjörn Tällberg Marthins, baryton. Ingen kan ha varit oberörd av denna kraftfulla föreställning. Vid det efterföljande gåsagillet i Valand deltog cirka 400 Systrar och Bröder.

Jönköpingsbröder tågar mot Malmös Barbara

Ingenting går upp mot en rejäl Barbara-högtid! Lördag 6 december tar ett dussin bröder tåget söderut. I arla morgonstund äntrar vi X-2000 mot den skånska huvudkommunen. Med vår väl behängde RGK Anders Sundberg i spetsen debarkerar vi i Malmö vid lunchtid. Ett besök i andra loger är alltid lika trevligt och vi räknar med ett glatt mottagande som börjar med Kommendörslunch i Siriuspalatset. Kvällens höjdpunkt med firandet av Moster Barbara sker i självaste Rådhuset. Vi återkommer efteråt med en liten rapport på denna sida. Vid vårt eget Barbarafirande förra veckan kunde man räkna in att 20 procent av deltagarna bestod av gäster från fyra av våra systerloger. Det är precis som det ska vara!

Adventskonsert, Vasakyrkan i Göteborg

Konserten ges i samarbete mellan Göta Par Bricoles Sångkör och Cantorums Manskör. I konsertprogrammet står Advent, Dotter Sion, Koppången, Nu tändas tusen juleljus, Joy to the world, Strålande jul, Adams julsång mfl.  Solister och instrumentalister enligt bilaga. Även Cantorums stipendieutdelning till framtidens stjärnor… Kom och låt själen vila en stund inför den hektiska julehögtiden. Njut av stämningsfull och mäktig sång och musik, med fler än 80 manssångare! Ett bra tillfälle för tradition och gemenskap med släkt och vänner. Kombinera med en eftersits på stan, eller bara njut av ’jul i city’…. Entré via inbetalning bg 5436-0334. Ange Advent + ’namn’. Avprickning sker mot lista vid entrén. Biljetter även direkt via körsångarna. Vuxna 170kr  Barn 50kr (under 12 år). Hjärtligt välkomna!

Bellmanhuset visas första söndagen varje månad

Nästa visning: Söndagen den 7 december kl 13 Ciceron: Bo Erik Ahlgren Bellmansångare: Ulf Johan Tempelman I hjärtat av Södermalm, vid Götgatsbacken med adress Urvädersgränd 3 ligger Bellmanhuset. Här bodde Carl Michael Bellman under åren 1770 - 1774, och här skrev han merparten av Fredmans Epistlar. Huset ägs i dag av Ordenssällskapet Par Bricole. Bellmanhuset visas för allmänheten den första söndagen i varje månad med början klockan 13.00. Visningarna sker med guide och Bellmansångare och är både lärorika och underhållande. Guiden berättar om Carl Michael Bellmans liv och musik, om husets historia och om Stockholm på 1700-talet. Sångaren bjuder på smakprov ur Bellmans rika produktion av epistlar och sånger. En visning blir aldrig den andra lik - alla guider och sångare är individualister och betonar olika saker. Visningen pågår vanligen något mer än en timma. Entréavgiften, 100 kronor, går i sin helhet till husets underhåll och inkluderar ett lättläst häfte med de viktigaste data om Bellman och huset m.m.

Den Bacchanaliska Körens julkonsert

Måndagen den 8 december kl 19 framförs i Gustav Vasa kyrka, Stockholm: Den Bacchanaliska Körens julkonsert. I år med solisten och sopranen Gunilla Franklin. Du får lyssna till verk av Biebl, Otto Olsson, Bossi, Poulenc, Sibelius, Adam med flera. Dessutom framförs för första gången med manskör en Julkantat komponerad av vår egen Olof Andersson. Dirigent: DBK:s vice Koralintendent Olof Andersson. Vid orgeln: Joakim Andersson. Konferencier: Hans Gentzel. Biljetterna kostar 150 kr. Biljetter köpes direkt i entrén. Barn under 15 år fritt inträde i målsmans sällskap. Kom i tid för bästa plats. T-bana: Odenplan.

Till toppen