PB_Moderlogen_HH_17990515_Detalj_Svarta_Korset_002
Riddaregradens insignier enligt Par Bricoles statuter från 1799.

År 1784 instiftades Den Högsta Riddaregraden, vars innehavare idag kallas för Riddare av Svarta Korset

Bröder som innehar den högsta graden i Par Bricole kallas för Riddare av Svarta Korset. Ursprungligen kallades dessa Bröder Riddare av den Högsta Graden och därefter blev benämningen Riddare av Stora Korset. På 1860-talet blev namnet det nuvarande: Riddare av Svarta Korset. Enligt Sällskapets statuter från 1799 var antalet bröder som innehade en Riddaregrad begränsat till nio. Idag får antalet Riddare av Svarta Korset inte överstiga 36 i moderlogen.

Den Högsta Riddaregraden instiftades för att hylla Ordens Beskyddare, Hertig Karl, och man firade den 28 januari 1784 hans namnsdag med en middagsmåltid bestående av ”mat, brännvin, caffe och musique”, till ett pris av en riksdaler per broder.

År 1784 bestod Par Bricoles grader av fyra arbetsgrader samt Vice Guvernörer, Guvernörer, Riddare av Bricoleriet och Riddare av den Högsta Graden. Det året gjordes även en ny version av Ordens Statuter, vilka vice guvernören och källarmästaren Daniel Nescher lät binda in i ett fint sidenband och överlämna som gåva till Sällskapet. Dessa statuter finns inte bevarade i Par Bricoles arkiv. Sällskapets äldsta idag bevarade statuter är daterade den 15 maj 1799.